Tikari Works je zgradil pol podzemne hiše za zaslonom iz lesa, na mestu, ki je prej vsebovalo garažo v južnem Londonu.

Nahaja se v vzhodnem Dulwichu, dvosobno hišo sta arhitekta Nicola in Ty Tikari zasnovala kot svoj dom. To je tudi prvi zaključeni projekt njihovega studia Tikari Works.

Parcela na 80 kvadratnih metrov je bila prej mesto garaže za domače avtomobile in je imela zazidljivo površino le 35 kvadratnih metrov, zato je bilo treba žepno hišo zasnovati tako, da bo izkoristil ves razpoložljivi prostor.

„Eden glavnih izzivov projekta je bil pogajanje o fizičnih in načrtovalnih omejitvah spletnega mesta, hkrati pa je bil ustvarjen domači prostor, ki se počuti velikodušen in dušen; prostor, ki ponuja umik od zunanjega sveta in hkrati navdihuje svoje prebivalce, «je povedala Nicola Tikari.

Nad polovico hiše se nahaja pod zemljo, celotno mesto pa je izkopano, da se ustvari prostor za dve podzemni spalnici, kopalnico in veliko svetlobno ploščo v kotu načrta, ki dnevno svetlobo pusti v kletna tla.

Nad zemljo se hiša odmakne od ulice in se postavi nazaj za svetlobno ploščo, da se poravna z drugimi hišami na ulici.

Pročelje hiše je prekrit z zaslonom iz lesenega lesa, ki je zasnovan tako, da daje notranjim prostorom zasebnost in razprši sončno svetlobo.

"Sporni parametri dnevne svetlobe in zasebnosti so postali priložnost za gledališki zaslon iz lesa," je nadaljeval Tikari.

"Ta zaslon pomaga ublažiti te različne zahteve in ohraniti zahodno sonce. Izposodila si je jezik iz lesenih garaž in vrtnih lopov, ki pomagajo kontekstualizirati stavbo in uskladiti fasado v kiparsko 'celoto'. "

Bivalni prostori hiše so na dveh nadstropnih etažah, kuhinja in drugo stranišče v pritličju ter dnevna soba v nadstropju.

Skupaj z velikim oknom od tal do višine je kuhinja osvetljena s strešno lučjo nad pultom.

Po celotni hiši so izpostavljeni danski Petersen Tegl opeke in beton, ki je razstreljen, kombinirani z napeljavami, narejenimi iz lahke Douglasove jelke in smreke.

"Preprosta paleta materialov zagotavlja bogato ozadje za igranje svetlobe, hkrati pa pomaga zmanjšati vizualno nered v sobi in ustvariti občutek prostora," je dejal Tikari.

Da bi bila hiša videti večja, se vrata vstavijo v stene, da ustvarijo občutek odprtosti, skladiščni prostori, mize in police pa so vgrajeni v stene hiše.

"Da bi izboljšali občutek za prostor, se med premikanjem po hiši previdno izberejo perspektive in usmerjajo poglede v druge prostore ali zunaj na zasajene površine," je nadaljeval Tikari.

"Predimenzionirana vrata in zložljive stene se še bolj ujemajo s vašimi pričakovanji in občutkom za prostor ter ponujajo večjo izkušnjo."